Вести

 

Дана 13.12.2018. године са почетком у 09 часова у Установи за децу и младе „Сремчица“ отворена је национална конференција под називом „Савремене теденције у социјалној заштити особа са сметњама у развоју“.

Конференцију је отворила в.д. директора установе Марина Видојевић и  еминентни професори са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију из Београда који су уједно и предавачи на овом скупу. Конференција је намењена свим стручним радницима и сарадницима из области социјалне заштите – запосленима, приправницима, волонтерима, студентима.

Повод за организацију конференције је потреба установа за увођењем иновација у раду са корисницима са сметњама у развоју, као и оснаживање и унапређивање компетенција запослених који су у ангажовани у непосредном раду са њима. Организацијом овог стручног скупа Установа за децу и младе „Сремчица“, као прва институција која је започела збрињавање особа са сметњама у развоју још давне 1969. године, жели да и у савременом раду буде пример другим установама и научна база за стручне раднике.

 

 

 

У оквиру манифестације „Децембарски дани“ коју традиционално организује Градска општина Чукарица, дана 11. децембра 2018. године од 09 до 14 часова Установа за децу и младе „Сремчица“ представила се на продајној изложби хуманитарног карактера под називом „У име триста осмеха – Моја Сремчица“ која се одржала у холу општине Чукарица.

На изложби су представљени ручно рађени производи који су настали у оквиру радно - окупационе терапије. Наша Установа ће наставити са представљањем радова на различитим изложбама и догађајима.

 

 

Задвољство нам је што је наша Установа 08. децембра 2018. године била домаћин обуке за здравствене раднике. Акредитовани Курс  под називом “Персонализовано - холистички приступ у лечењу пацијената – I део”, организован је је у сарадњи Установе за децу и младе „Сремчица“ и удружења „Holistic“.

Предавачи су били др Слободан Дуњић и др Душан Вешовић. 

На Курсу je било речи о свим неопходним елементима које треба применити како би ефекат већ примењене терапије лековима био потпунији и ефикаснији, као и о превентивним поступцима који спречавају настанак обољења, а све у складу са индивидуалним потребама сваког пацијента. Поред тога, Курс је обухватио још много занимљивих тема које ће омогућити постизање бољих резултата у професионалном раду с пацијентима.

 

 

06. и 07. децембра 2018. године у просторијама Установе за децу и младе „Сремчица“ одржан је акредитовани програм обуке под називом “Савремене тенденције у социјалној заштити особа са сметњама у развоју”, у организацији Коморе социјалне заштите.

Циљ ове конференције је jачање професионалних капацитета запослених у социјалној заштити  кроз упознавање  нових приступа у социјалној заштити у области деинституционализације и трансформације установа за смештај особа са менталним сметњама.

Директорка Установе, Марина Видојевић, истакла је да јој је драго да је наша установа домаћин оваквог скупа и да је важно да се стручни радници додатно усавршавају и прате новитете у социјалној заштити. Такође, истакла је да ће наша Установа и у будућности отворити врата за овакве скупове.

 

 

Дана 05.12. наши корисници су били гости клуба за старе „Чукарица“ који је део Геронтолошког центра Београд. Том приликом пензионери, чланови клуба, заједно са нашим корисницима, правили су украсе за новогодишњу јелку. Баке и деке су нас топло дочекале и припремиле слатке пакетиће за нас. Планирано је да сарадњу са Геронтолошким центром и клубовима наставимо и у будућности и да је обогатимо са још пуно заједничких активности.

 

 

По први пут Установа за децу и младе „Сремчица“ обележила је Међународни дан волонтера који се широм света обележава 05. децембра. Овом приликом уприличено је дружење студената Факултета политичких наука, из организација Унија студената социјалног рада и Европски студентски форум, студената са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију из Београда и корисника установе.

 

Дана 23.11.2018. године Установа за децу и младе „Сремчица“ била је домаћин за 30 студената са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Београд.

Посета се организовала са циљем одржавања часа вежби за студенте, што је реализовано у просторијама реновираног објекта радионица. Студенти су имали прилику да разговарају са дефектолозима установе који су ангажовани у непосредном раду са корисницима, који су поделили своја знања и искуства и одговорили на сва питања студената.

Такође, часу вежби су присуствовали и корисници, па су тако студенти имали прилику да на директном примеру виде значај и ефекте радно – окупационе терапије, која се примењује у раду са корисницима.

 

 

Данас су наши корисници, заједно са директорком Марином Видојевић, били гости на свечаном отварању Сајма спорта. Сајам се организује од 23. до 25. новембра под слоганом „Пут успеха“. Манифестацији отварања присуствовао је и наш министар Зоран Ђорђевић.

Директорка Установе Марина Видојевић истакла је да јој је изузетно задовољство што су корисници били део данашње манифестације и истакла да је важно поспешити бављење спортом код свих узраста. Установа „Сремчица“ ће у будућности проширити опсег својих спортских активности са циљем унапређивања квалитета живота наших корисника и промоције здравих стилова живота.

 

 

У сусрет Међународном дану детета који се широм света обележава 20. новембра министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић са сарадницима посетио је Установу за децу и младе „Сремчица“ у недељу 18.11.2018. године. Манифестацији су присуствовали  корисници Геронтолошког центра Београд који су реализовали радионице са штићеницима дома, а сви заједно су са министром и сарадницима учествовали у припремању недељног ручка.

Директорка установе Марина Видојевић истакла је да јој је изузетно драго што су ствари у дому  почеле да се мењају на боље и да се та промена види управо кроз реализацију оваквих манифестација. Такође, истакла је да јој је изузетна част и задовољство што је Министар са својим тимом присуствовао обележавању овог дана.

Поред министра данашњој манифестацији присуствовали су државни секретари Ненад Нерић и Стана Божовић, помоћница министра у сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Сузана Мишић и помоћница министра у сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

Установа ће и у будућности наставити са организацијом оваквих манифестација, са циљем да се промовишу, заговарају и уважавају основни принципи на којима почивају дечја права и да на тај начин пратимо позитивну социјалну политику државе која улаже максималне напоре у заштити и поштовању права деце.

 

Опширније на линку: www.minrzs.gov.rs

Медији о нама: www.alo.rs

 

 

 

У просторијама реновираног објекта за радионице, директорка установе за децу и младе „Сремчица“ Марина Видојевић и председник Спортског савеза инвалида Србије Драган Јанкетић уприличили су потписивање протокола о сарадњи између ове две институције. 

„Овим желимо да истакнемо важност бављења спортом као једним од главних фактора успешног психофизичког развоја и спречавања ризичног понашања код деце и младих“, рекла је директорка Марина Видојевић.

Сарадња ће обухватити укључивање корисника установе у спортске, едукативне активности и такмичења која реализује Савез.

 

Установа за децу и младе „Сремчица“ успешну сарадњу са Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду озваничила  је потписивањем протокола о сарадњи између ове две институције. На тај начин желимо да сарадњу подигнемо на виши ниво и оплеменимо је заједничким активностима које су се показале значајним, како за кориснике, тако и за студенте.

Директорка Установе Марина Видојевић изразила је велико задовољство због озваничења сарадње и додала да искрено верује да дом „Сремчица“ може да буде пример добре праксе и научна база за стручно усавршавање будућих кадрова у систему социјалне заштите.

 

Дана 14.11.2018. године Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар Ненад Нерић и помоћница министра Сузана Мишић посетили су нашу установу. Том приликом, министар је истакао да је задовољан како напредују радови на прикључењу на даљински систем грејања, као и радови уређења дворишта и асфалтирања стаза.

Опширније на линку: www.minrzs.gov.rs

 

Јучерашњи дан, 12. новембар 2018. године за нашу Установу је био од изузетне важности.
Корисници и запослени Установе, у духу традиције и обичаја прославили су крсну славу, Светог Краља Милутина. Освештавање и сечење колача обавило се у реновираним просторијама радионице, чиме је она свечано и отворена.

У просторијама радионица такође сви присутни су могли обићи новоотворени музеј са фотографијама наше Установе некад и сад (у раздобљу од 49 година). Захваљујемо се свим пријатељима, сарадницима и државном секретару, Ненаду Нерићу, који су присуствовали и увеличали нашу прославу.

 

 

Дана 05.11.2018. године част нам је била да се одазовемо позиву и присуствујемо модној ревији марке Fratelli и уживамо у њиховој новој колекцији.

Захваљујемо им се на донацији зимских јакни које ће наши корисници имати прилику да носе у предстојећим зимским снежним данима.

 

Поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, у Народном позоришту у Београду, дана 08.11.2018. године одржан је Меморијални концерт у извођењу „Српског камерног хора и оркестра“ из Београда. Наши корисници присуствовали су овом догађају и уживали у чарима музике.

 

Данас смо уживали у Топчидерском парку. За нашу Установу је организовано дружење од стране Савеза проналазача Србије. Одржано је кратко предавање о коњима, о чудној вези између човека и коња.

Корисници су имали прилике да тимаре коње, да се возе фијакером и за крај овог излета, освежење у Милошевом конаку.

 

 

Један од наших постављених циљева је сарадња са локалном заједницом и промовисање наше Установе. У складу са тим наставили смо дугогодишњу сарадњу и представили се на Факултету политичких наука, дана 05.11.2018. године како бисмо студентима треће године, смера социјална политика и социјални рад, приближили информације о нашем раду и активностима.

Свесни значаја резултата учења у области теренске праксе, потрудили смо се да их мотивишемо и истакли да смо расположени за предстојеће заједничке активности.

 

Наша Установа узела је учешће на првој научно стручној конференцији са међународним учешћем на тему „Специфичности образовања, васпитања и социјалне заштите особа са сметњама у развоју“ која се одржала у Кикинди у периоду од 02.11. до 03.11.2018. године.

Циљ окупљања је био да се разреше одређене дилеме на које се наилази у току процеса рада, размена искустава као и сагледавања примера добре праксе који ће бити од користи за примењивање у даљем раду. Као резултат ове конференције, објављен је Зборник сажетака свих радова учесника који су презентовани.

 

Од прошле недеље, у сарадњи са ватерполо клубом „Партизан“ наши корисници имају могућност да бесплатно користе термине на њиховим базенима. Осим такмичења, као друштвено одговорна организација, баве се и васпитањем деце и помагањем различитим категоријама којима је помоћ потребна. Ову прилику ћемо искористити како за рекреативне активности, тако и за припремање за предстојећа такмичења.

 

У суботу, 27.10.2018. године са нашим корисницима смо посетили наше драге пријатеље у Дому за смештај одраслих лица „Кулине“ и учестовали на манифестацији. Наши корисници су се такмичили у седам спортских дисциплина и једна дисциплина за васпитаче. Тимско заједништво у свим дисциплинама нашој Установи  је донело друго место. Било нам је задовољство видети наше другаре из других домова и провести испуњено први дан викенда.

 

 

Данас је наша Установа имала част да је посети Andrea Vicich, представница перуанске непрофитне организације “Angels of charity & music”. Приликом посете и дружења са корисницима, искористили смо прилику и да разменимо искуства и чујемо примере добре праксе који се примењују у Перуу и другим земљама света и размислимо о њиховом примењивању и у нашем окружењу. Захваљујемо се на донацији коју су поделили нашим корисницима.

 


Данас са поносом можемо да најавимо почетак уређивања радионица. Са остварењем овог циља који смо поставили пред нас, корисници ће имати много више могућности за организовање слободног времена и реализацију радно – окупационих и едукативних радионица. Радујемо се данима који су пред нама и производима рада наших корисника.

 

 

Наша Установа данас је учесник на Међународној Конференцији о напредној технологији за децу са тешкоћама и особама са инвалидитетом. Конференција се одржава под Покровитељством наша два министарства, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Дана 21.10.2018. године наша Установа се на 63. Међународном београдском сајму књига представила изложбом радова, презентацијом радионица на трибини „Значај радно – окупационе терапије у раду са корисницима са интелектуалним потешкоћама“ у оквиру учествовања Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања под геслом „Ј=ДНАКИ“.

 Установе за децу и младе „Сремчица“ на 63. Међународном београдском сајму књига
21. октобра 2018. године у 16:00 часова

 

 

Велико нам је задовољство да вас позовемо да дана 21. октобра 2018. године са почетком у 16:00 часова, на 63. Међународном београдском сајму књига, посетите халу 3А у којој ће се наша Установа“ представити са темом трибине „Значај радно – окупационе терапије у раду са корисницима са интелектуалним потешкоћама“ изложбом радова и презентацијом радионица, у којима се Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања представља под геслом Ј=ДНАКИ.

ВИДИМО СЕ!

 

Наши корисници су 19.10.2018. године били учесници на деветом Међународном Инклузивном музичком фестивалу „Ноте за све“ у Заводу за смештај одраслих лица „Мале пчелице“ у Крагујевцу. Овај фестивал је једини инклузивни музички фестивал у Србији чији је циљ промоција различитих музичких активности и талената. Посебну пажњу публике су изазвали наши корисници јер су били најмлађи учесници, а и својом тачком којом су се представили.

 

У спорту смо најбољи што и показујемо. Овога пута на Ади Циганлији у организацији SPORTHUS – a учествовали смо у фудбалском такмичењу и поносно доносимо пехар освојеног другог места у нашу кућу.

Након додељивања пехара уследило је уживање у чарима Аде и риболову.

 

Јуче смо посетили Јавни акваријум и тропикаријум како би се упознали са шаренилом живог света наших и тропских вода, шума, прашума, пустиња и хладних мора.

 

Месец октобар настављамо низајући остварене успехе у спортским дисциплинама. Такмичећи се са другарима из других Установа у Старом Лецу дана 12.10.2018. године, наши корисници су освојили четири пехара: прво место у фудбалу, друго место у кошарци и стоном тенису и треће место у пикаду. Још једном су доказали да је тимски дух најважнији и да уједињени можемо све!

 

 

Почетак октобра месеца нашој Установи је донео пуно успеха у спорту. Шест наших корисника у пратњи стручног радника, Александра Кубуровић, учествовало је на „Осмим Спортским Играма Оазе 2018“ – на међународном спортском такмичењу за особе са интелектуалним тешкоћама, у сарадњи са СОСИБ - ом. Такмичење је одржано у Сарајеву, у периоду од 02.10. - 05.10.2018. године.

 

Установа за децу и младе „Сремчица“ је дана 02.10.2018. године обележила 49 година рада.

Тим поводом присетили смо се давне 1967. године када је почела изградња првог Специјалног завода у Србији. Од почетних осамдесет корисника на стационарном смештају и двадесетак у дневном боравку, број корисника је растао из године у годину, тако да је већ 1993. године у „Сремчици“ било 300 корисника. Исте године, Одлуком Владе Републике Србије, Специјални Завод у Сремчици се трансформише у „Дом за децу и омладину ометену у развоју“.

 

Јуче је у нашој Установи организована радна акција под називом „Негујући нашу природу – градимо нашу заједницу“. Укупно 100 садница је засађено заједничким снагама корисника и запослених Установе за децу и младе „Сремчица“, ученика О.Ш. „Душко Радовић“ и представника Шумарског факултета Универзитета у Београду.

На основу члана 2. Уредбе о одређивању опреме веће вредности и утврђивању случајева и услова под којима се покретене ствари из јавне својине могу отуђити непосредном погодбом ("Сл. глaсник РС", бр. 53 oд 24. мaja 2012), Установа за децу и младе „Сремчица“ дана 20.09.2018. године, oбjaвљуje


OГЛAС O ПРOДAJИ ПOКРETНИХ СTВAРИ
НЕПОСРЕДНОМ ПОГОДБОМ


Нeпoсрeднoм пoгoдбoм дaнa 24.09.2018. гoдинe, извршићe сe прoдaja пoкрeтних ствaри и то следећих службених возила:

  • путничко возило, пежо 406 караван, година производње 2001., процењена вредност 221.151,70 динара;
  • путничко возило Застава Југо Корал 1.1, година производње 2006., процењена вредност 82.878,75 динара;
  • путничко возило Голф 4, година производње 1999., процењена вредност 180.803,20 динара;
  • путничко возило Хонда Акорд 2.0 спорт, година производње 2005., процењена вредност 354.286,22 динара;
  • комби возило New Турбо Ривал, година производње 2007., процењена вредност 510.148,00 динара;
  • камион Донгфенг тип ДФ А 5045, година производње 2006., процењена вредност 259.200,00 динара.

 

Интернационална студентска организација AIESEC је корисницима Дома "Сремчица" омогућила дружење са два студента, Рустемом и Киролусом. Сваки њихов долазак се жељно ишчекује и планирају активности.

 

У пратњи социјалног радника, Драгомира Удовичић и социјалног радника, приправника, Бојане Јаковљевић, 21 корисник Дома je ишао на излет на Ратно острво, Лидо. Планиране активности корисници су поделили према својим опредељењима – девојке су причале, седеле, љуљале се, шетале.

 

Три корисника Дома "Сремчица" у пратњи социјалног радника, Драгомира Удовичићa су провели два дана на Гружанском језеру, у периоду 12 - 13. јула 2018. године.

 

У Установи за децу и младе "Сремчица" у петак, 6. јула 2018. године организован је једнодневни семинар и састанак Актива правника и рачуновођа Установа за домски смештај деце, младих, одраслих и старијих лица са сметњама у развоју, физичким или интелектуалним тешкоћама и душевно оболелих лица у сарадњи са "Образовним Информатором" Београд, Представницима ресорног Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања РС, Младенком Милетић и Весном Миросављевић.

 

У оквиру програма „Упознајмо Србију“ који је део активности Хуманитарне организације „Радост деци“, корисници дома у Сремчици су посетили Сребрно језеро.

 

У среду, 20. јуна 2018. године, корисници дома "Сремчица" су са социјалним радником Драгомиром Удовичић искористили лепо време и добру вољу и припремили гулаш којим су почастили друге кориснике и запослене.

 

Корисници дома "Сремчица" 20. јуна 2018. године у пратњи васпитача Дејана Крстића су учествовали на 14. по реду манифестацији "Игре без граница" у организацији удружења "Мали велики људи" које су се одржале у парку "Замак" на Земунском кеју.

 

У оквиру XVII Међународног фестивала харфе у организацији Удружења харфиста и пријатеља харфе Србије, у четвртак 14. јуна 2018. године корисници дома "Сремчица" су уживали у концерту у извођењу студенткиња ФМУ Јане Чубриловић и Јелене Тодоровић.

 

Корисници дома „Сремчица“ учествовали су у четвртак 7. јуна на јубиларној 30. олимпијади коју организује ОШ „Антон Скала“. Представљали су филм „Монтевидео, бог те видео“, обучени у дресове наше установе и одиграли сцену са тренинга фудбалера из истоименог филма.

 

Корисници дома „Сремчица“ провели су активан дан у природи у петак, 18. маја. 2018. године. Камп Бојчинска шума организован је од стране наших пријатеља из удружења особа са инвалидитетом „Победник“.

 

Две групе корисника Установе „Сремчица“ у периоду од 22. априла  до 05. маја, уживали су у свежини златиборских шума. Током овог одмора време их је послужило, будући да је за планину било веома топло и сунчано, чему су се корисници додатно обрадовали.

 

Са нашим пријателјима, волонтерима из „НИС“ а.д. у петак 20. априла, започели смо пролећно уређивање дворишта. Уз помоћ пријатеља из НИС-а, који су донирали материјал за рад, али и марљиво радили, простор наше установе сада је улепшан и освежен.

 

На највећи хришћански празник, Ускрс, дан у установи за децу и младе „Сремчица“  је отпочео посетом Министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зорана Ђорђевића.  Министар је пре свега корисницима пожелео срећан Ускрс, након чега је уследило традиционално туцање јајима.

 

Највећи хришћански празник, Ускрс, дочекан је и прослављен како наликује и у дому „Сремчица“. Корисници су са нестрпљењем чекали долазак својих дугогодишњих пријатеља из мото клуба БЈ Бајкерс, који су стигли и у колони паркирали своје мотоцикле у недељу у 12 часова.

 

Ускршњи празници су дочекани са радошћу и у установи за децу и младе „Сремчица“.

 

Последњи дан ове године обележили смо новогодишњом журком коју су организовали наши пријатељи из Хуманитарне организације "Радост деци". Журка је организована у Клубу Тасх Мацхине у Београду, за 80 корисника Установе.

 

Манифестација "Санке Деда Мраза" коју традиционално организује НВО "МалиВелики људи", одиграла се у свечаној сали Установе 29.12. Деда Мраз је обишао све кориснике у њиховим собама и сваком уручио пакетић.

X

Right Click

No right click