Вести

 

Данас је у нашој Установи одржана пројекција филма "Новогодишња бајка" у коме глумачке улоге играју наши корисници. Директорка Установе Марина Видојевић захвалила се филмској екипи из "Sense Production" која је са задовољством снимала кадрове у нашим просторијама. Корисници су уживали како у снимању, тако и у пројекцији.

 

 

Дана 14.01.2019. у Установи за децу и младе "Сремчица" уприличено је дружење корисника са рукометашима из РК "Партизан", РК "Црвена Звезда" и ЖРК "Вождовац". Том приликом спортисти су заједно са корисницима учествовали у креативној радионици и музичким столицама, а након тога одржана је ревијална кошаркашка утакмица између корисника установе и спортиста.

Директорка Установе Марина Видојевић захвалила се спортистима што мисле на нас и што су нас обрадовали својим доласком. Такође, директорка је истакла да управо спортисти треба да буду и јесу пример младима.

Наши драги гости донели су нам много поклона у виду спортске опреме која ће нам пуно значити у реализацији активности у оквиру спортске секције. Хор Установе је припремио музичко-сценски програм за наше госте.

 

 

Почетак године је увек добро време да сумирамо претходну годину. У децембру месецу наша Установа је примила многобројне донације и пакетиће и нисмо стигли свима да се захвалимо, што овим путем желимо да учинимо.

Хвала Општини Чукарица што нам је обезбедила ваучере за кориснике који су становници Општине.

Хвала Црвеном Крсту Чукарица који је припремио пакетиће за све наше кориснике.

Хвала Студенстком парламенту Универзитета у Београду и Факултету политичких наука што су нам донирали одећу за кориснике и новогодишње пакетиће.

Хвала Средњој занатској школи из Раковице чији су ученици, заједно са професорима, направили слатке пакетиће за наше кориснике.

И на крају, хвала свим нашим пријатељима и донаторима који су уз нашу децу током целе године и чија нам помоћ и подршка пуно значе.

 

5 најфункционалнијих корисника Установе за децу и младе "Сремчица" у децембру месецу преселили су се у објекат за самостално становање уз подршку који се налази у склопу Установе.

Овај објекат је потпуно опремљен и прилагођен потребама наших корисника, са циљем поспешивања њихових потенцијала и оспособљавања за самосталан живот. Процес осамостаљења реализује се уз надзор стручног тима.

Директорка Установе Марина Видојевић данас је посетила кориснике како би им пожелела срећне празнике и уверила се да су успешно савладали период адаптације.

 

 

Данас смо у нашем дому обележили најрадоснији хришћански празник - Божић. Тим поводом уприличено је ломљење чеснице и припремљен је свечани ручак за кориснике.

Директорка Установе Марина Видојевић пожелела је корисницима срећан празник и да уче и буду добри као и до сада. Поред тога, директорка је истакла да је важно да поштују једни друге, да кажу хвала и извини када треба и да слушају своје васпитаче како би постали добри људи.

Хвала Општини Чукарица што нам је обезбедила торту за ову свечаност.

 

 

Како обичаји налажу, данас су наши старији корисници заједно са директорком Установе уприличили свечано уношење бадњака у наш дом. Пуно здравља и среће и срећно Бадње вече желе вам деца и колектив Установе за децу и младе "Сремчица".

 

 

Последњи дан у 2018. години у Установи за децу и младе „Сремчица“ одржана је празнична прослава за старије кориснике у објекту „Радионица“. Тим поводом корисници су уз музику и пригодан кетеринг обележили крај ове године. Поред тога, у вечерњим сатима нашу Установу је посетио Деда Мраз који  је све кориснике обрадовао новогодишњим пакетићима.

 

 

ПРИЛОГ РТС-а У ЕМИСИЈИ "ШАРЕНИЦА" О МАНИФЕСТАЦИЈИ "МОТО ДЕДА МРАЗ" КОЈА СЕ ОДРЖАЛА У СУБОТУ 22.12.2018. У УСТАНОВИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ "СРЕМЧИЦА".

ХВАЛА ЕКИПИ РТС-а ШТО СУ ИСПРАТИЛИ ОВАЈ ДОГАЂАЈ.

 

 

У четвртак 27.12.2018. године, у Дневном центру и клубу „Радана Пупић“ одржана је манифестација „Новогодишња чаролија" у којој су учествовали корисници Установе за децу и младе "Сремчица", који су химном дома отворили догађај. Након музичког дела програма наши корисници су заједно са бакама и декама припремали медењаке који су се одмах пекли и са уживањем јели.

Такође, представљена је изложба ручно рађених јелки, где је и наша установа учествовала са јелком коју су наши корисници израдили од папира. Наши драги пензионери су нас, као и сваки пут, обрадовали поклонима који су од срца припремили за нас.

 

 

Традиционална манифестација „Санке Деда Мраза“ одржана је у четвртак 27.12.2018. године у Установи за децу и младе „Сремчица“. 

Као и сваке године, наши пријатељи из организације „Мали Велики људи“ припремили су новогодишњу представу за кориснике установе, а након приредбе чланови организације, обучени у одела Деда Мраза и његових помоћника, обишли су сва три павиљона и сваком корисинику уручили новогодишњи пакетић.

Ова манифестација се одржава већ дуги низ година у нашој установи и корисници јој се увек радују. Хвала нашим пријатељима што су и ове године мислили на нас.

 

 

Фирма „Entel Solutions” у децембру месецу уручила је Установи за децу и младе „Сремчица“ донацију од 5000€ у одећи и обући за наше кориснике.Директорка Установе Марина Видојевић захвалила се фирми „Entel Solutions” што су препознали потребе наших корисника и што су им купили оно што им је неопходно.

 

Поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника у Установи за децу и младе „Сремчица“  уприличена је манифестација „Јелка се кити осмехом“. Овом приликом наше кориснике су обрадовали глумци серије Војна академија, Бојан Перић и Ђорђе Стојковић, као и ђаци кошаркашке гимназије "Колеџ Београд" и кошаркаши  ФМП-а. Ђаци кошаркашке гимназије и КК ФМП поклонили су нашој Установи телевизор који ће нам користити у свакодневним активностима са корисницима.

Манифестацији је присуствовао државни секретар Ненад Нерић и чланица већа ГО Чукарица Стана Лукић.

Директорка Установе Марина Видојевић се захвалила свима што су издвојили време да буду данас са нама и истакла да су управо они, глумци и спортисти,  узор деци и младима. Наши гости су заједно са корисницима украшавали велику јелку, а поред централне манифестације, одржана је и акција „Најлепше окићена јелка“ која је спроведена у мањим групама, а жири је изабрао јелку која је најлепше окићена.

Манифестација је настала са циљем да нашој деци пружимо топлину дома и атмосферу коју празници симболизују и да заједно, као велика породица, обележимо празнике.

 

 

У понедељак 24.12.2018. године директорка и корисници Установе за децу и младе „Сремчица“ посетили су Дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју „Петрарка“. Тим поводом корисници „Сремчице“ уручили су новогодишње пакетиће другарима из боравка и заједно су провели лепо преподне.

 

 

 

У петак 21.12.2018. године уприличена је свечана додела плакета и повеља запосленима  Установе за децу и младе „Сремчица“. Повеље за труд и залагање додељене су запосленима који су у претходној години остварили запажене резултате, а плакете  за постигнуте резултате су додељење запосленима који су нашој установи запослени 25 и више година.

Награде је уручила директорка Установе Марина Видојевић која је тим поводом истакла да је крај године уврек време за сумирање резултата чињења и нечињења и да је увек добро време да се питамо шта јесмо и шта још можемо учинити. "Предстоји нам година реконструкција, радова и опремања и само ако будемо подршка једни другима и ако будемо ту једни за друге, успешно ћемо одговорити на све важне задатке", истакла је Видојевић. Такође, директорка установе је подсетила заспослене да не смеју да забораве да раде најхуманији посао на свету.

 

У суботу 22.12.2018. године у Установи за децу и младе „Сремчица“ по 12. пут се одржала хуманитарна акција под називом „Мото Деда Мраз“. Тим поводом Установу је посетило преко 150 мотоциклиста који су кренули од Скупштине Града Београда ка Сремчици, на моторима, обучени у оделима Деда Мраза, како би корисницима донели новогодишње пакетиће.

Први пут ове године, у знак захвалности и са жељом да се акција реализује још дуго година, корисници су приремили кратку приредбу за наше бајкере. Поред тога, манифестацију су употпунили чланови КУД „Лира“ који су одиграли неколико кореографија.

Директорка Установа Марина Видојевић захвалила се бајкерима што су нас посетили и ове године и истакла да се нада да ће тако остати и наредних година, као и да су врата „Сремчица“ увек отворена. Такође, директорка је нагласила колико је ова акција важна нашим корисницима, али и да се управо кроз овакве догађаје подиже свест јавности о потребама деце и одраслих са тешкоћама у развоју.

 

 

У уторак 18. децембра 2018. године 70 корисника Установе за децу и младе „Сремчица“ били су гости Хуманитарне организације „Радост деци“ која је организовала прославу Нове године у Ресторану „Топчидерац“.

Тим поводом наши кориснци, заједно са корисницима Дневног боравка „Борска“, уживали су у међусобном дружењу и ручку који је припремљен за њих. На крају дружења организација је свим корисницима поделила новогодишње пакетиће.

 

 

 

 

 

17. и 18. децембра Установа за децу и младе „Сремчица“ представила се на хуманитарној изложби у Народној Банци Србије.  Корисници установе представили су новогодишње прозиводе који су настали у оквиру радно-окупационе терапије. Радујемо се што смо обновили сарадњу са Народном Банком и што ћемо бити излагачи у оквиру њихових хуманитарних изложби.

 

 

У недељу 16.12.2018. године Установу за децу и младе „Сремчица“ посетио је ИДЕА Хуманитарни караван који традиционално доноси корисницима новогодишње пакетиће.

Тим поводом корисници су припремили приредбу и новогодишње ручно рађене честитке за све запослене из ИДЕА каравана који су нас тог дана посетили.

Директорка Установе Марина Видојевић захвалила се ИДЕА што је и ове године припремила пакетиће за наше кориснике и том приликом је истакла да су врата нашег дома отворена 365 дана у години и да смо током целе године расположени за дружење и сарадњу.

 

 

Дана 13.12.2018. године са почетком у 09 часова у Установи за децу и младе „Сремчица“ отворена је национална конференција под називом „Савремене теденције у социјалној заштити особа са сметњама у развоју“.

Конференцију је отворила в.д. директора установе Марина Видојевић и  еминентни професори са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију из Београда који су уједно и предавачи на овом скупу. Конференција је намењена свим стручним радницима и сарадницима из области социјалне заштите – запосленима, приправницима, волонтерима, студентима.

Повод за организацију конференције је потреба установа за увођењем иновација у раду са корисницима са сметњама у развоју, као и оснаживање и унапређивање компетенција запослених који су у ангажовани у непосредном раду са њима. Организацијом овог стручног скупа Установа за децу и младе „Сремчица“, као прва институција која је започела збрињавање особа са сметњама у развоју још давне 1969. године, жели да и у савременом раду буде пример другим установама и научна база за стручне раднике.

 

 

 

У оквиру манифестације „Децембарски дани“ коју традиционално организује Градска општина Чукарица, дана 11. децембра 2018. године од 09 до 14 часова Установа за децу и младе „Сремчица“ представила се на продајној изложби хуманитарног карактера под називом „У име триста осмеха – Моја Сремчица“ која се одржала у холу општине Чукарица.

На изложби су представљени ручно рађени производи који су настали у оквиру радно - окупационе терапије. Наша Установа ће наставити са представљањем радова на различитим изложбама и догађајима.

 

 

Задвољство нам је што је наша Установа 08. децембра 2018. године била домаћин обуке за здравствене раднике. Акредитовани Курс  под називом “Персонализовано - холистички приступ у лечењу пацијената – I део”, организован је је у сарадњи Установе за децу и младе „Сремчица“ и удружења „Holistic“.

Предавачи су били др Слободан Дуњић и др Душан Вешовић. 

На Курсу je било речи о свим неопходним елементима које треба применити како би ефекат већ примењене терапије лековима био потпунији и ефикаснији, као и о превентивним поступцима који спречавају настанак обољења, а све у складу са индивидуалним потребама сваког пацијента. Поред тога, Курс је обухватио још много занимљивих тема које ће омогућити постизање бољих резултата у професионалном раду с пацијентима.

 

 

06. и 07. децембра 2018. године у просторијама Установе за децу и младе „Сремчица“ одржан је акредитовани програм обуке под називом “Савремене тенденције у социјалној заштити особа са сметњама у развоју”, у организацији Коморе социјалне заштите.

Циљ ове конференције је jачање професионалних капацитета запослених у социјалној заштити  кроз упознавање  нових приступа у социјалној заштити у области деинституционализације и трансформације установа за смештај особа са менталним сметњама.

Директорка Установе, Марина Видојевић, истакла је да јој је драго да је наша установа домаћин оваквог скупа и да је важно да се стручни радници додатно усавршавају и прате новитете у социјалној заштити. Такође, истакла је да ће наша Установа и у будућности отворити врата за овакве скупове.

 

 

Дана 05.12. наши корисници су били гости клуба за старе „Чукарица“ који је део Геронтолошког центра Београд. Том приликом пензионери, чланови клуба, заједно са нашим корисницима, правили су украсе за новогодишњу јелку. Баке и деке су нас топло дочекале и припремиле слатке пакетиће за нас. Планирано је да сарадњу са Геронтолошким центром и клубовима наставимо и у будућности и да је обогатимо са још пуно заједничких активности.

 

 

По први пут Установа за децу и младе „Сремчица“ обележила је Међународни дан волонтера који се широм света обележава 05. децембра. Овом приликом уприличено је дружење студената Факултета политичких наука, из организација Унија студената социјалног рада и Европски студентски форум, студената са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију из Београда и корисника установе.

 

Дана 23.11.2018. године Установа за децу и младе „Сремчица“ била је домаћин за 30 студената са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Београд.

Посета се организовала са циљем одржавања часа вежби за студенте, што је реализовано у просторијама реновираног објекта радионица. Студенти су имали прилику да разговарају са дефектолозима установе који су ангажовани у непосредном раду са корисницима, који су поделили своја знања и искуства и одговорили на сва питања студената.

Такође, часу вежби су присуствовали и корисници, па су тако студенти имали прилику да на директном примеру виде значај и ефекте радно – окупационе терапије, која се примењује у раду са корисницима.

 

 

Данас су наши корисници, заједно са директорком Марином Видојевић, били гости на свечаном отварању Сајма спорта. Сајам се организује од 23. до 25. новембра под слоганом „Пут успеха“. Манифестацији отварања присуствовао је и наш министар Зоран Ђорђевић.

Директорка Установе Марина Видојевић истакла је да јој је изузетно задовољство што су корисници били део данашње манифестације и истакла да је важно поспешити бављење спортом код свих узраста. Установа „Сремчица“ ће у будућности проширити опсег својих спортских активности са циљем унапређивања квалитета живота наших корисника и промоције здравих стилова живота.

 

 

У сусрет Међународном дану детета који се широм света обележава 20. новембра министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић са сарадницима посетио је Установу за децу и младе „Сремчица“ у недељу 18.11.2018. године. Манифестацији су присуствовали  корисници Геронтолошког центра Београд који су реализовали радионице са штићеницима дома, а сви заједно су са министром и сарадницима учествовали у припремању недељног ручка.

Директорка установе Марина Видојевић истакла је да јој је изузетно драго што су ствари у дому  почеле да се мењају на боље и да се та промена види управо кроз реализацију оваквих манифестација. Такође, истакла је да јој је изузетна част и задовољство што је Министар са својим тимом присуствовао обележавању овог дана.

Поред министра данашњој манифестацији присуствовали су државни секретари Ненад Нерић и Стана Божовић, помоћница министра у сектору за бригу о породици и социјалну заштиту Сузана Мишић и помоћница министра у сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић.

Установа ће и у будућности наставити са организацијом оваквих манифестација, са циљем да се промовишу, заговарају и уважавају основни принципи на којима почивају дечја права и да на тај начин пратимо позитивну социјалну политику државе која улаже максималне напоре у заштити и поштовању права деце.

 

Опширније на линку: www.minrzs.gov.rs

Медији о нама: www.alo.rs

 

 

 

У просторијама реновираног објекта за радионице, директорка установе за децу и младе „Сремчица“ Марина Видојевић и председник Спортског савеза инвалида Србије Драган Јанкетић уприличили су потписивање протокола о сарадњи између ове две институције. 

„Овим желимо да истакнемо важност бављења спортом као једним од главних фактора успешног психофизичког развоја и спречавања ризичног понашања код деце и младих“, рекла је директорка Марина Видојевић.

Сарадња ће обухватити укључивање корисника установе у спортске, едукативне активности и такмичења која реализује Савез.

 

Установа за децу и младе „Сремчица“ успешну сарадњу са Факултетом за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду озваничила  је потписивањем протокола о сарадњи између ове две институције. На тај начин желимо да сарадњу подигнемо на виши ниво и оплеменимо је заједничким активностима које су се показале значајним, како за кориснике, тако и за студенте.

Директорка Установе Марина Видојевић изразила је велико задовољство због озваничења сарадње и додала да искрено верује да дом „Сремчица“ може да буде пример добре праксе и научна база за стручно усавршавање будућих кадрова у систему социјалне заштите.

 

Дана 14.11.2018. године Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, државни секретар Ненад Нерић и помоћница министра Сузана Мишић посетили су нашу установу. Том приликом, министар је истакао да је задовољан како напредују радови на прикључењу на даљински систем грејања, као и радови уређења дворишта и асфалтирања стаза.

Опширније на линку: www.minrzs.gov.rs

 

Јучерашњи дан, 12. новембар 2018. године за нашу Установу је био од изузетне важности.
Корисници и запослени Установе, у духу традиције и обичаја прославили су крсну славу, Светог Краља Милутина. Освештавање и сечење колача обавило се у реновираним просторијама радионице, чиме је она свечано и отворена.

У просторијама радионица такође сви присутни су могли обићи новоотворени музеј са фотографијама наше Установе некад и сад (у раздобљу од 49 година). Захваљујемо се свим пријатељима, сарадницима и државном секретару, Ненаду Нерићу, који су присуствовали и увеличали нашу прославу.

 

 

Дана 05.11.2018. године част нам је била да се одазовемо позиву и присуствујемо модној ревији марке Fratelli и уживамо у њиховој новој колекцији.

Захваљујемо им се на донацији зимских јакни које ће наши корисници имати прилику да носе у предстојећим зимским снежним данима.

 

Поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, у Народном позоришту у Београду, дана 08.11.2018. године одржан је Меморијални концерт у извођењу „Српског камерног хора и оркестра“ из Београда. Наши корисници присуствовали су овом догађају и уживали у чарима музике.

 

Данас смо уживали у Топчидерском парку. За нашу Установу је организовано дружење од стране Савеза проналазача Србије. Одржано је кратко предавање о коњима, о чудној вези између човека и коња.

Корисници су имали прилике да тимаре коње, да се возе фијакером и за крај овог излета, освежење у Милошевом конаку.

 

 

Један од наших постављених циљева је сарадња са локалном заједницом и промовисање наше Установе. У складу са тим наставили смо дугогодишњу сарадњу и представили се на Факултету политичких наука, дана 05.11.2018. године како бисмо студентима треће године, смера социјална политика и социјални рад, приближили информације о нашем раду и активностима.

Свесни значаја резултата учења у области теренске праксе, потрудили смо се да их мотивишемо и истакли да смо расположени за предстојеће заједничке активности.

 

Наша Установа узела је учешће на првој научно стручној конференцији са међународним учешћем на тему „Специфичности образовања, васпитања и социјалне заштите особа са сметњама у развоју“ која се одржала у Кикинди у периоду од 02.11. до 03.11.2018. године.

Циљ окупљања је био да се разреше одређене дилеме на које се наилази у току процеса рада, размена искустава као и сагледавања примера добре праксе који ће бити од користи за примењивање у даљем раду. Као резултат ове конференције, објављен је Зборник сажетака свих радова учесника који су презентовани.

 

Од прошле недеље, у сарадњи са ватерполо клубом „Партизан“ наши корисници имају могућност да бесплатно користе термине на њиховим базенима. Осим такмичења, као друштвено одговорна организација, баве се и васпитањем деце и помагањем различитим категоријама којима је помоћ потребна. Ову прилику ћемо искористити како за рекреативне активности, тако и за припремање за предстојећа такмичења.

 

У суботу, 27.10.2018. године са нашим корисницима смо посетили наше драге пријатеље у Дому за смештај одраслих лица „Кулине“ и учестовали на манифестацији. Наши корисници су се такмичили у седам спортских дисциплина и једна дисциплина за васпитаче. Тимско заједништво у свим дисциплинама нашој Установи  је донело друго место. Било нам је задовољство видети наше другаре из других домова и провести испуњено први дан викенда.

 

 

Данас је наша Установа имала част да је посети Andrea Vicich, представница перуанске непрофитне организације “Angels of charity & music”. Приликом посете и дружења са корисницима, искористили смо прилику и да разменимо искуства и чујемо примере добре праксе који се примењују у Перуу и другим земљама света и размислимо о њиховом примењивању и у нашем окружењу. Захваљујемо се на донацији коју су поделили нашим корисницима.

 


Данас са поносом можемо да најавимо почетак уређивања радионица. Са остварењем овог циља који смо поставили пред нас, корисници ће имати много више могућности за организовање слободног времена и реализацију радно – окупационих и едукативних радионица. Радујемо се данима који су пред нама и производима рада наших корисника.

 

 

Наша Установа данас је учесник на Међународној Конференцији о напредној технологији за децу са тешкоћама и особама са инвалидитетом. Конференција се одржава под Покровитељством наша два министарства, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Дана 21.10.2018. године наша Установа се на 63. Међународном београдском сајму књига представила изложбом радова, презентацијом радионица на трибини „Значај радно – окупационе терапије у раду са корисницима са интелектуалним потешкоћама“ у оквиру учествовања Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања под геслом „Ј=ДНАКИ“.

 Установе за децу и младе „Сремчица“ на 63. Међународном београдском сајму књига
21. октобра 2018. године у 16:00 часова

 

 

Велико нам је задовољство да вас позовемо да дана 21. октобра 2018. године са почетком у 16:00 часова, на 63. Међународном београдском сајму књига, посетите халу 3А у којој ће се наша Установа“ представити са темом трибине „Значај радно – окупационе терапије у раду са корисницима са интелектуалним потешкоћама“ изложбом радова и презентацијом радионица, у којима се Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања представља под геслом Ј=ДНАКИ.

ВИДИМО СЕ!

 

Наши корисници су 19.10.2018. године били учесници на деветом Међународном Инклузивном музичком фестивалу „Ноте за све“ у Заводу за смештај одраслих лица „Мале пчелице“ у Крагујевцу. Овај фестивал је једини инклузивни музички фестивал у Србији чији је циљ промоција различитих музичких активности и талената. Посебну пажњу публике су изазвали наши корисници јер су били најмлађи учесници, а и својом тачком којом су се представили.

 

У спорту смо најбољи што и показујемо. Овога пута на Ади Циганлији у организацији SPORTHUS – a учествовали смо у фудбалском такмичењу и поносно доносимо пехар освојеног другог места у нашу кућу.

Након додељивања пехара уследило је уживање у чарима Аде и риболову.

 

Јуче смо посетили Јавни акваријум и тропикаријум како би се упознали са шаренилом живог света наших и тропских вода, шума, прашума, пустиња и хладних мора.

 

Месец октобар настављамо низајући остварене успехе у спортским дисциплинама. Такмичећи се са другарима из других Установа у Старом Лецу дана 12.10.2018. године, наши корисници су освојили четири пехара: прво место у фудбалу, друго место у кошарци и стоном тенису и треће место у пикаду. Још једном су доказали да је тимски дух најважнији и да уједињени можемо све!

 

 

Почетак октобра месеца нашој Установи је донео пуно успеха у спорту. Шест наших корисника у пратњи стручног радника, Александра Кубуровић, учествовало је на „Осмим Спортским Играма Оазе 2018“ – на међународном спортском такмичењу за особе са интелектуалним тешкоћама, у сарадњи са СОСИБ - ом. Такмичење је одржано у Сарајеву, у периоду од 02.10. - 05.10.2018. године.

 

Установа за децу и младе „Сремчица“ је дана 02.10.2018. године обележила 49 година рада.

Тим поводом присетили смо се давне 1967. године када је почела изградња првог Специјалног завода у Србији. Од почетних осамдесет корисника на стационарном смештају и двадесетак у дневном боравку, број корисника је растао из године у годину, тако да је већ 1993. године у „Сремчици“ било 300 корисника. Исте године, Одлуком Владе Републике Србије, Специјални Завод у Сремчици се трансформише у „Дом за децу и омладину ометену у развоју“.

 

Јуче је у нашој Установи организована радна акција под називом „Негујући нашу природу – градимо нашу заједницу“. Укупно 100 садница је засађено заједничким снагама корисника и запослених Установе за децу и младе „Сремчица“, ученика О.Ш. „Душко Радовић“ и представника Шумарског факултета Универзитета у Београду.

X

Right Click

No right click