Скочи на садржај

„СРЕМЧИЦА“ НА ПРАГУ ШЕСТЕ ДЕЦЕНИЈЕ – ПРОСЛАВА 49 ГОДИНА УСТАНОВЕ

  • од

Установа за децу и младе „Сремчица“ је дана 02.10.2018. године обележила 49 година рада.

Тим поводом присетили смо се давне 1967. године када је почела изградња првог Специјалног завода у Србији. Од почетних осамдесет корисника на стационарном смештају и двадесетак у дневном боравку, број корисника је растао из године у годину, тако да је већ 1993. године у „Сремчици“ било 300 корисника. Исте године, Одлуком Владе Републике Србије, Специјални Завод у Сремчици се трансформише у „Дом за децу и омладину ометену у развоју“.

Пратећи нове трендове, модерне принципе у социјалној заштити, Дом се мењао, ширио, надограђивао и данас под својим окриљем има 300 корисника и 106 запослених који свакодневно, двадесет четири часа брину о њима, свако из своје области. Оно што нас данас покреће су нове идеје и планови, поново се градимо, реконструишемо у циљу што квалитетнијег боравка наших корисника, а све то у складу са стратегијама у социјалној заштити и уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Желимо да заједничким снагама истрајемо у томе да наша „Сремчица“ буде место извора љубави и задовољства, јер ми смо једна велика породица.

Овом приликом најкреативнији, највреднији корисници и најбоља фудбалска екипа добили су пехаре и похвалнице за свој изузетак допринос и учинак.
Обележавању 49 година рада Установе присуствовали су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Ненад Нерић, челници града Београда, председник и чланови Управног одбора, хор краљице Марије, пријатељи, сарадници и колеге.

Поводом ове прославе директорка Установе, Марина Видојевић је изјавила „Желимо да заједница препозна значај наших идеја и иницијатива, а ми ћемо настојати да „Сремчица“ постане центар окупљања стручњака, практичара и свих оних који теже да свет постане квалитетније место за живот деце и младих са сметњама у развоју“.

Државни секретар, Ненад Нерић се обратио присутнима са поруком да Установе има пуну подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и да ће пружити помоћ у реализацији израде пројеката за реконструкцију павиљона, у нади и жељи да ћемо за педесети рођендан Установе отворити бар један павиљон који ће бити у потпуности реконструисан са свом пратећом инфраструктуром. Колико ресорно Министарство пружа подршку Установи говори и то да ћемо ускоро постати власници земљишта и објеката који користимо и тако решити вишедеценијски проблем имовинско-правних односа.

Click to listen highlighted text!