СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА – 20. НОВЕМБАР

  • од

„Деца у Сремчици заувек остају деца, а ходати у њиховим ципелама није лако. Зато данас, на Светски дан права детета, подсећамо на права деце ометене у развоју“, поручила је директорка Установе за децу и младе „Сремчица“, Марина Видојевић.

Према њеним речима, стигма у јавности која прати особе ометене у развоју и даље је присутна, у мањој мери него раније, али није искорењена у потпуности. Она истиче да је улога медија велика, у промовисању афирмативних прича и подизање свести јавности када је ова тема у питању.
„Живот деце ометене у развоју није много другачији од живота друге деце. И они имају своје снове, жеље, наде. Имају амбиције и интересовања.
Захваљујући Валентину и Марјани, глумцима у филму „Оаза“ који је номинован
за „Оскара“ јавност је видела да особе са тешкоћама у развоју могу да буду добри глумци. Активним радом, залагањем и уз помоћ адекватних стручњака, наша деца могу да остваре свој пун потенцијал. Дужност свих нас је да им дамо прилику да тај потенцијал и искажу“, истакла је Видојевић.

Како каже, права детета се морају поштовати у свим сферама друштва и свим аспектима живота. „Како бисмо им обезбедили адекватан приступ у лечењу, у „Сремчици“ примењујемо савремене методе, у терапијском простору, који је опремљен према светским стандардима. Комплетно смо реновирали амбуланту и обезбедили физикалну терапију, гинеколошке и стоматолошке прегледе, поред опште медицине. Такође, проширили смо економију. По први пут отворена је кућа за становање уз подршку. Посебну пажњу посвећујемо свим корисницима трудећи се да сваког дана заједно померамо границе“. Пуну подршку у реализацији наших пројеката и идеја пружа нам Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања , рекла је Видојевић.

Она је честитала Светски дан детета и апеловала на јавност да подржи децу са тешкоћама у развоју, а промоцијом њихових успеха и достигнућа, промовише и њихова права на равноправно учешће у друштву.

„HODATI U NJIHOVIM CIPELAMA NIJE LAKO“: Na Svetski dan deteta direktorka „Sremčice“ podseća da i deca ometena u razvoju imaju svoja prava (novosti.rs)