Скочи на садржај

Увек уз матицу

  • од

У Келну је недавно одржан конгрес Друштва српских лекара и стоматолога Немачке. Традиционално окупљање овај пут није било значајно само за чланове друштва већ и за српску матицу, јер је потписан протокол о сарадњи са Установом за децу и младе Сремчица која збрињава 300 корисника – 100 деце и младих са сметњама у развоју и 200 одраслих лица са интелектуалним и тешкоћама у комуникацији.
Протокол су потписале др Бранкица Ђаволовић, председница Друштва српских лекара и стоматолога Марина Видојевић в. д. директора Установе за децу и младе Сремчица.

– Драго ми је што су чланови друштва препознали правац развоја наше установе и имали слуха за потребе наших корисника, односно бригу за развој деце, омладине и одраслих са интелектуалним тешкоћама. Протокол је само доказ да постоје добри и храбри људи, који ће кроз ову сарадњу која подразумева и размену стручних знања и вештина, саветовања и донације, помоћи управо онима које не смемо заборавити. Велику захвалност дугујем српским лекарима и стоматолозима из Немачке – рекла је Марина Видојевић.

Приказан је и филм којим је представљен рад установе из Сремчице, а одржано је и предавање о новим методама лечења кардиоваскуларних болести. О плановима друштва током 2020. говорио је потпредседник Душан Петровић, а гост предавач био је професор Антон Сабашников. Увод у његово предавање, представио је један од најперспективнијих и најмлађих кардиохирурга Немачке, „наше горе лист“ др Илија Ђорђевић.

Конгресу су поред многих значајних људи из света медицине, али идругих сфера присуствовали и Бранислава Перин Јарић, генерални конзул Србије у Диселдорфу, Филип Павловић, вицеконзул и протонамесник Младен Јањић из Келна.

Помоћ младим колегама
Поред хуманитарног рада Друштво српских лекара и стоматолога помаже и младим лекарима из Србије. Њихов боравак и усавршавање у Немачкој је обезбеђено од стране Српског лекарског друштва са циљем да се врате у Србију и пренесу стечено знање и искуство свом народу.

Сарадња с конзулатом
– Наши чланови су увек спремни да својим радом и жељом помогну, покажу хуманост на делу. Уверени да се добро добрим враћа успевамо у хуманитарном раду напорним радом, али и уз помоћ свих хуманих људи, Српске православне цркве и Генералног козулата у Диселдорфу, са којима имамо чврсту сарадњу- истакла је др Бранкица Ђаволовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!