Скочи на садржај

OAZA

  • од

Поносни смо на чињеницу да су корисници Установе за децу и младе „Сремчица“ главни глумци у новом домаћем филму „ОАЗА“ који је уврштен у секцију Дани аутора (Giornate degli Autori) фестивала у Венецији, који ће бити одржан од 2. до 12. Септембра 2020.године! Овај фестивал ће бити први од најзначајнијих светских филмских фестивала који ће бити одржан од почетка пандемије COVID-19, а „Оаза“ редитеља Ивана Икића нашла се међу само 11 филмова који ће чинити овогодишње Дане аутора у Венецији. Ово је први пројекат у ком су наши корисници добили прилику да се опробају у свету глуме и покажу своје, до сада скривене, таленте. Верујемо да је он прозор у узбудљив свет који не виђамо сваки дан и поглед на дивне младе људе од којих друштво често неправедно скреће поглед, свет у коме ће особе са сметњама у развоју заинтересовати ширу јавност да стекне увид у њихове могућности и уврсти их међу равноправне чланове друштва, што они и јесу.

Филм је сниман у Установи за децу и младе „Сремчица“, а са корисницима су различити стручњаци из области филма, глуме, продукције, психологије радили више од годину и по дана. Част нам је да смо у нашој установи угостили регионалне глумачке звезде Горана Богдана и Марушу Мајер којима су поверене улоге васпитача. 

ОАЗА је прича о љубавном троуглу између две девојке и младића са посебним потребама, који, обузети снажним осећањима љубави и чежње за независношћу, пркосе строгим правилима окружења у ком живе. 

Редитељ филма ОАЗА Иван Икић дебитовао је 2014. године филмом ВАРВАРИ, који је премијерно приказан на фестивалу у Карловим Варима, где је награђен Специјалним признањем жирија, а након чега је освојио 14 награда на више од 40 домаћих и интернационалних фестивала. Са пројектом за филм ОАЗА, Икић је 2016. године изабран међу шест редитеља из целог света да учествује у резиденцијалном програму Канског фестивала.

Филм ОАЗА настао је у ко-продукцији Србије, Словеније, Холандије, БИХ и Француске, уз подршку националних филмских фондова, као и пан-европских фондова Еуримаж и Креативна Европа МЕДИА. Главни продуцент је београдска кућа Sense Production, која је извела и Икићев претходни филм ВАРВАРИ.  а следећег месеца почиње снимање новог филма Раше Андрића ЛЕТО КАДА САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ.

Дани аутора (Giornate degli Autori), престижни такмичарски програм, настао је 2004. године на иницијативу удружења италијанских редитеља, а са циљем да буде контра-тег сензационалистичком карактеру главног програма фестивала и да стимулише оригинални и иновативни филмски израз аутора из целог света. Нека од претходних издања фестивала представила су филмове Алексеја Балабанова, Шејна Медоуза, Саре Поли, Ким Ки-дука, Алекса де ла Иглесие, као и Горана Паскаљевића и Даниса Тановића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!