Скочи на садржај

Међународни дан особа са инвалидитетом

  • од

Међународни дан особа са инвалидитетом обележен је данас у Установи за децу и младе „Сремчица“, онлајн изложбом фотографија „Некад и сад“, која је приказана на званичном веб сајту, где су виртуелни посетиоци имали прилику да виде како је збрињавање популације особа са интелектуалним тешкоћама и тешкоћама у комуникацији изгледало пре 50 године и како изгледа сада.

В.д. директора Марина Видојевић навела је да је капацитет Установа 300 корисника, који поред смештаја добијају услуге здравствене неге, васпитања, образовања и професионалног оспособљавања.

„Поштујући превентивне мере у борби против корона вируса, одлучили смо да данашњи дан, који је изузетно важан за нашу установу, обележимо на овај начин. Путем изложбе јавност ће имати прилику да види како је „Сремчица“ изгледала некада, а како изгледа сада, али и да се упозна са активностима у којима наши корисници активно партиципирају и ефектима њиховог уложеног труда, као и оствареним успесима у раду са овом категоријом становништва. Особе са инвалидитетом су равноправни чланови друштва који не смеју бити заборављени и запостављени. Морамо сви заједно као друштво да радимо на њиховој интеграцији у друштву и равноправном учешћу у свим активностима“, поручила је Видојевић.

Установа за децу и младе „Сремчица“ је установа социјалне заштите која је почела са збрињавањем деце и омладине ометене у развоју још давне 1969. године. Према речима  в.д. директора Установе, у претходном периоду значајно су побољшани услови живота корисника на смештају.

„Реновирали смо у потпуности Дечији павиљон, амбуланту, колско-пешачке стазе унутар комплекса, спортски терен и прикључили се на систем даљинског грејања. Отворили смо спортско рекреативни клуб и фризерски салон. Корисници су били учесници бројних спортских и културно-уметничких манифестација. У терапији корисника примењујемо најсавременије методе, једина смо установа овог типа у Србији која има интегрисан сензорно- психомоторички комплекс који обухвата: сензорну собу, манипулативну собу, салу за психомоторичку рехабилитацију и хабилитацију, окупациону-психомоторичку собу, клуб салу са комбинованом интерактивном пројекцијом и вибро акустичку терапију као монтесори учионицу.  Јединствени смо и по изградњи хипотерапијског мањежа за примену хипорехабилитације, која представља специфичну интеграцију физикалне терапије, психотерапије и социотерапије, уз помоћ коња“, објаснила је она.

По завршетку епидемије корона вируса, када се буду стекли повољни епидемиолошки услови, у плану је реновирање Мушког и Женског павиљона, кухиње са трпезаријом и вешерајем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!