Скочи на садржај

Видојевић: Брига о корисницима је увек приоритет

  • од

“Глобална пандемија корона вируса променила је многе приоритете, док је приоритет нама у социјалној заштити остао исти, а то су наши корисници. Без обзира на дешавања – и када је све у реду и у болести и у рату, увек су приоритет корисници о којима бринемо”, поручила је Марина Видојевић в.д. директора Установе за децу и младе Сремчица, на конференцији Свет у 2021. која је одржана данас у Народној скупштини Републике Србије.

Она је истакла да је епидемија окорона вируса која је захватила цео свет, насилно прошла и кроз врата Србије, упркос белим мантилима,  тихим херојима и одговорним људима који су стајали на првој линији одбране. 

“То не значи да нас је невидљиви непријатељ победио, већ да водимо жестоку борбу и улажемо све капацитете како бисмо изашли као победници и добили рат”, рекла је она.

Према њеним речим рањиве групе у Републици Србији, захваљујући одговорној политици коју води Влада Републике Србије и залагањем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, имају знатно бољи положај у односу на нека ранија времена. 

“Данас се о таквој категорији људи води посебна пажња, ослушкују њиове потребе и доносе решења ради унапређења њиховог живота. И у време епидемије корона вируса рањиве катеорије нису остале запостављене. Превентивне мере у борби против вируса Ковид 19 у установама за смештај корисника у систему социјалне заштите почеле су да се примењују још пре почетка ванредног стања. Већ 10 месеци придржавамо се сви инструкција Кризног штаба, епидемиолога и Владе Републике Србије”, објаснила је Видојевић.

Она је рекла да након што су успешно одолевали болести која је претила, и у Установи за децу и младе „Сремчица“, појавили су се случајеви заражавања. “Захваљујући вредном и пожртвованом раду свих запослених у установи, успели смо да зауставимо ширење корона вируса и обезбедимо излечење сви корисника и запослених. Управо у тим тренуцима, наша снага огледала се у свакој капи зноја испод скафандера које су носили наши запослени. У сузама које смо вешто успевали да задржимо при помисли на наше породице које су нас чекале код куће док смо водили ту тешку битку и били у карантину са корисницима. У осмесима наших корисника који су стрпљиво пратили све инструкције и помогли нам да заједнички победимо вирус. Али пре свега у великој љубави према позиву који смо одабрали и љубави једних према другима”, подвукла је директорка.

Познато је да пандемија представља ризик по физичко здравље, али је у општој јавности нешто мање очигледно да утиче и на ментално здравље, а нарочито на децу из рањивих категорија. За децу и младе са развојним тешкоћама за које је и у регуларним околностима изазов да бораве у затвореном простору без уобичајене стимулације и структуре које нуди окружење из заједнице, остајање у ванредним околностима изолације у продуженом периоду захтева додатну подршку и мобилисање свих доступних капацитета. 

“Кроз призму својих способности корисници су перципирали опасност од заразе и разумели да су у заштитном карантину за своје добро. Будући да су од стране васпитача и других запослених од поверења били адекватно припремљени на околности, а окружење у великој мери организовано да буде предвидиво и познатно, превениране су и ублажене психичке последице. Дневне домске активности су прилагођене новонасталим околностима,  чак и школске обавезе које су корисници са задовољством прихватили као још једно утешно уточиште које их повезује са стањем од раније.

Доминантне реакције нису биле очекивани страх од непознатог и узнемиреност, већ појачана солидарност и нестрпљење да се настави редован живот”, навела је она. 

Према речима директорке  корона је додатно учвртила многе односе, научила нас да снагу пронађемо једни у другима, подсетила нас је на моћ заједништва.

“По завршетку кризе као једну од последица сиурно ћемо имати и већу посвећеност другима. Установа Сремчица у претходном периоду урадила је много ради унапређења живота корисника. Наставићемо и у наредној 2021. години да се боримо за боље сутра наше деце”, закључила је Марина Видојевић.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=12&dd=15&nav_id=1781176

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!