Скочи на садржај

штићеници из домова за децу и младе ‘’Сремчица’’ и ‘’Срце у Јабуци’’, заједно су освојили Награду за изузетно глумачко остварење у играном филму „Оаза“

  • од

Маријана Новаков, Тијана Марковић и Валентино Зенуни, штићеници из домова за децу и младе ‘’Сремчица’’ и ‘’Срце у Јабуци’’, заједно су освојили Награду за изузетно глумачко остварење у играном филму „Оаза“ Ивана Икића на 30. Филмском фестивалу у Котбусу у Немачкој.

Жири фестивала у свом образложењу истакао је да дирљиво глумачко изођење, ово троје младих штићеника, открива јединствене особине њихових ликова и на жив начин приказују комплексност адолесцентског живота обележеног невиношћу, љубављу, зависти и жељом.

У онлајн обраћању, приликом примања награде, млади глумци су изјавили да их је награда веома обрадовала јер је препознат њихов рад. Ову прилику су искористили да се захвале фестивалу, као и филмској екипи са којом су радили и спријатељили се.

За Маријану, Тијану и Валентина ово је прво појављивање на филму, а улоге су спремали у оквиру једноипогодишњег процеса проба са редитељем Икићем и екипом филма „Оаза“ Поред поменутог тројца, у филму „Оаза“, у осталим улогама појављује се још око 30 штићеника Дома ‘’Сремчица’’, а подршку су им пружиле искусне колеге Горан Богдан, Маруша Мајер и Драгиња Вогањац.

Изузетан допринос у реализацији филма дао је и Дом Сремчица. Директорка ове институције, Марина Видојевић, овим поводом је изјавила да је изузетно срећна и поносна на успех који су корисници остварили и истакла је да је: „учешће у овом пројекту допринело већој видљивости особа са инвалидитетом, што представља доказ да корисници са интелектуалним потешкоћама могу да буду равноправни учесници у друштву.“

„Оаза“ је несвакидашња љубавна прича смештена у дом за младе са посебним потребама, који упркос ограничењима које је пред њих поставио живот, покушавају да остваре своје жеље које у њима буди младост и потреба за самосталношћу.

Филм „Оаза“ премијерно је приказан на Филмском фестивалу у Венецији у оквиру програма Дани аутора где је освојио награду за Најбољи европски филм – Еуропа Цинемас. „Оаза“ је након тога награђена и на Загреб Филм Фестивалу, фестивалу CinEdays у Скопљу, Притајени тигар, скривени змај у Пињау у Кини и на фестивалу у Ел Гуни у Египту.

Престижни филмски часопис „Variety film“ назвао је ово остварење – провокативно реалистичним – похваливши поштовање које аутор указује актерима, док је „Сцреен“, поред аутентичности филма, истакао његову сензитивност.

Филм „Оаза“ реализован је у ко-продукцији Србије (Sense Production), Словеније (Tramal Films),  Холандије (Keplerfilm), БИХ (SCCA/Pro.ba) и Француске (Les Films d’Antoine), уз подршку националних филмских центара, као и фондова Европске комисије и Савета Европе.

https://www.blic.rs/kultura/sticenici-iz-domova-za-decu-i-mlade-nagradeni-za-izuzetno-glumacko-ostvarenje-filmu/jb4zper?utm_source=sport_ostale_strane_sidebar&utm_medium=sidebar_najnovije_info

https://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2020&mm=12&dd=15&nav_id=1781099

https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/film-tv/3276609-oaza-filmski-festival-kotbus-nemacka

http://www.seecult.org/vest/nagrada-u-kotbusu-za-glumacki-tim-oaze

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!