Скочи на садржај

СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

  • од

Обувањем различитих чарапа, као симбола различитости, корисници Установе за децу и младе „Сремчице“ послали су подршку својим другарима са Дауновим синдромом, чији се дан у свету обележава данас.

Светски дан особа са Дауновим синдромом установљен је 2006.године, а 21. март симболично је изабран за тај дан јер је у основи тог синдрома присутност 3 хромозома уместо 2 хромозома, на 21 хромозомском пару.

Деца и запослени у “Сремчици” припремили су видео прилог, са циљем пружања подршке али и подизања свести грађана када је овај синдром у питању.

У нашој Установи сва деца су различита, али без обзира на различитости, свима им је потребно исто – љубав, прихватање и пажња. Деце са Дауновим синдромом, на смештају има 20. Ми смо једна велика породица у којој се поштују различитости. Свакодневним радом, трудимо се да подстакнемо развијање њихових потенцијала.

Код особа са Дауновим синдромом говор се развија спорије, док се ниво интелектуалног функционисања креће од тешке до лаке интелектуалне ометености. Како каже, имају ограничену могућност одржавања пажње, снижен капацитет краткорочне меморије, редуковану способност у решавању проблема, тешкоће у разумевању апстрактних појмова, као и комплексних социјалних односа.

Правовременим реаговањем и активним радом, развој код ове деце могуће је подстаћи у великој мери.

У прилогу говоре Марија Милошевић – дефектолог и Ана Буквић – психолог, запослене у Установи за децу и младе „Сремчица“

https://www.kurir.rs/vesti/beograd/3649095/velika-podrska-iz-sremcice-razlicite-carape-kao-simbol-da-smo-razliciti-ali-i-da-svima-treba-ljubav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!