Скочи на садржај

СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

  • од

„Особе са аутизмом воле јаче, смеју се гласније, имају веома изражене емоције. Они су другачији, али управо због тога и посебни, морамо их прихватити баш такве какви јесу, радити са њима, помоћи им у свакодневном животу. Они су људи који заувек у души остају деца“, поручила је Марина Видојевић, директорка Установе за децу и младе „Сремчица“, поводом Светског дана аутизма.

Према њеним речима аутизам је сложени поремећај у развоју мозга, који карактерише слаба или никаква социјална интеракција и комуникација, као и ограничени и понављајући обрасци понашања.

Како каже, аутизам погађа једну у 100 особа, а таквих је у Европи око 5 милиона. У “Сремчици” живи петоро деце са аутизмом, од 277 корисника са различитим ометеностима у развоју.

“Без правовременог откривања и реакције, живот особа са аутизмом може да буде веома ограничен и често се завршава са резиденцијалним смештајем, пре него што таква особа остаје да живи у породици, због немогућности родитеља да се носе са потребама такве деце. Нема научно доказаног лека за аутизам, али постоји мноштво истраживања која показују да, уз праве интервенције и бригу, особе с аутизмом могу да напредују и воде независнији и продуктивнији живот”, рекла је Видојевић.

Она је објаснила да родитељи не смеју да занемаре када се појаве неки наговештаји аутизма, попут изостанка комуникације код детета узраста од две године.

“Када дете са 12 месеци не разуме једноставне наредбе попут „дођи“ или „немој“ и не зна две речи, то је јасан аларм да треба проверити психомоторни развој детета. Развој детета зависи од тога колико се са њим ради. У Сремчици имамо тим стручњака који брину о сваком детету, те у зависности од индивидуалних потреба прилагођавамо приступ и терапију”, истакла је она.

Видојевић наглашава да особе са аутизмом јесу и треба да буду равноправни чланови друштва, укључени у систем образовања.

“Морамо сви заједно радити на подизању свести када је у питању аутузам, помоћи таквим особама и прихватити их таквим какве јесу, јер они могу бити било чије дете, брат или сестра”, закључила је она.

Светски дан особа са аутизмом у „Сремчици“ је обележен симболичним пуштањем балона у плавој боји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!