Скочи на садржај

РОЂЕНДАН РОБЕРТА ШУМАНА

  • од

Корисници Установе за децу и младе Сремчица учествовали су данас у музичкој радионици, поводом обележавања дана рођења чувеног композитора Роберта Шумана који је клавирску композицију “Дечје сцене” посветио деци. Радионицу је реализовала Вања Аничић, дефектолог васпитач установе.

Овом приликом корисници су уживали у звуцима клавира, а након тога коментарисали шта за њих значи музика.

“Свакодневним радом са корисницима на креативан и њима занимљив начин покушавамо да што више утичемо на побољшање њиховог психо-физичког стања. Музика има стимулативно дејство, а овакав вид укључености корисника, у интерактивним радионицама, доприноси њиховом оснаживању, охрабривању и подстиче их да се осмеле да износе став и мишљење без стида и страха”, поручила је Марина Видојевић директор.

Како је навела терапија уз помоћ музике представља вид радно-окупационе терапије, која се користи у циљу телесног здравља, душевног и духовног развоја.

Она истиче да је у питању је скуп различитих метода, невербалних и вербалних, које у себе укључују древна и савременена знања и вештине у употреби гласа, тела и инструмената, али и електронске и комјутерске технологије.

Како каже у свету се овакав облик терапије примењује у лечењу свих категорија психијатријских и дефектолошких поремећаја, код деце и одраслих, индивидуално и у групи, у болничким и ванболничким условима.

Она истиче да се на овај начин процењује емоционално и физичко стање детета, његово социјално функционисање и комуникацијске способности.

“Ова врста терапије има за циљ да помогне детету да усвоји различите вештине путем музичких активности и да ублажи тегобе путем благостворност звука. Такође, на овај начин пружа се могућност детету да се изрази и путем невербалне комуникације”, закључује она.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!