Скочи на садржај

MEЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

  • од

За овај дан је изабран 21.03. како би се означила јединственост тризомије хромозома 21.  У питању је хромозомска грешка услед које постоји вишак генетског материјала. Управо тај вишак генетског материјала одговоран је за последице које оставља на психофизички развој и функционисање ових особа.

Степен тешкоћа са којима се сусрећу особе са Дауновим синдромом варира, али у сваком случају подразумева интелектуалне потешкоће, отежано учење, кашњење у психомоторном развоју, могуће придружене здравствене проблеме као и карактеристичан физички изглед.

Рана интервенција у коју су укључени дефектолог и други стручњаци у многоме може утицати на побољшање психомоторног развоја, а касније  на квалитет живота и њихову интеграцију у све сфере друштвеног живота. 

Циљ ране интервеције код деце са Дауновим синдромом јесте развијање урођених потенцијала и могућности, развоја позитивне слике о себи, осећаја да је дете вољено и прихваћено, али и да може да изгради социјалне односе и одговори на захтеве околине у складу са својим потенцијалима.

Данас је дан различитих чарапа као симбол различитости али и једнакости и прихваћености.

Ознаке:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Click to listen highlighted text!